ד"ר משה לביא

ראש התכנית

משה לביא הוא מרצה לתלמוד ומדרש ומחשבת ישראל בחוג לתולדות ישראל וראש המרכז לחקר הגניזה הקהירית באוניברסיטת חיפה. מחקריו עוסקים בשאלות של זהות והבנייתה, יחסי משפחה ומגדר בספרות התלמודית, ובמקומה של ספרות המדרש בתרבות היהודית מן העת העתיקה ועד ימינו. קודם לעיסוקו האקדמי בתחום זה, עסק באפיון והגדרת כלים מתקדמים לניתוח מידע וטקסט ובחקר חדירת התפתחויות טכנולוגיות לשווקים מתפתחים. בשנים האחרונות פנה לתחום מדעי הרוח הדיגיטליים, ובמסגרת זאת הוא חוקר ומקדם פרוייקטים העוסקים בדיגיטציה של כתבי יד עתיקים, סיווג וניתוח אוטומטי של טקסטים, ושיתוף הציבור במאמץ המחקרי באמצעות כלים ממוחשבים (crowd sourcing, citizen science), מתוך מחויבות לשילוב בין מחקר אקדמי ועשייה חינוכית וציבורית. בצד ההוראה והמחקר האקדמיים משה הרצה, הנחה והשתתף במסגרות מגוונות בתחום השיח הבין-דתי ובקהילות יהודיות בארץ ובעולם, והוא מוביל מסגרת של שיח בין-דתי בקרב סטודנטים באוניברסיטת חיפה.

סיני רוסינק

מתאמת הקמת התכנית

קישור לדף אישי

למדתי פילוסופיה באוניברסיטה העברית ועבודת הדוקטורט שלי הובילה אותי לתחום ההיסטוריה של המושגים, המתחקה אחר האופן שבו מושגים, ודווקא אלה המרכזיים ביותר, שנדמים קבועים במציאות חיינו, משתנים ומתגלגלים לאורך ההיסטוריה. במהלך שש השנים האחרונות ערכתי כתב עת בין לאומי בתחום.

כבר במהלך הדוקטורט הבנתי מה רב הפוטנציאל של טכנולוגיות חדשות לענות על השאלות הגדולות שהעסיקו אותי, ועד כמה בעייתית התפיסה שחוקרי שפות, היסטוריה או ספרות אינם יכולים או צריכים לשלוט באמצעים הטכנולוגיים הללו  רק בראשית 2012 גיליתי שלבעיה יש מענה: בכנס האגודה ההיסטורית האמריקאית בשיקאגו הופיע מסלול הרצאות שלם שכותרתו היתה "העתיד כבר כאן: מדעי הרוח הדיגיטליים". מאחריו מצאתי תחום מרגש ומפתיע עם קהילת חוקרים חיה ומרתקת.

מאז אני עומלת להכשיר את עצמי בתחום, ופעילה לקידומו בארץ. יחד עם חברים לעניין הקמתי את יוזמת 'רוח דיגיטלית' שארגנה סדנאות, מפגשים וקהילת דיון פעילה.

בין הנושאים הקרובים ללבי בתחום - תיוג וניתוח טקסט כדרכים לחקר ההיסטוריה של המושגים, השימוש בחקר רשתות במחקר השיח והרעיונות.

פרויקטים במדעי הרוח הדיגיטליים

כימה - לקראת גזטיר עברי

מאגר של שמות מקומות היסטוריים בכתב העברי מתחילת הכתב העברי ועד ימינו. מאגר המידע מאפשר למפות יצירות היסטוריות ולהתחקות אחר מופעיו של מקום בשפה, בתרבות ובמרחב הרעיונות לאורך ההיסטוריה.

הכוכב המוער

פרופ' צבי קופליק

kuflik

ראש התכנית

צבי קופליק הינו פרופסור חבר בחוג למערכות מידע באוניברסיטת חיפה. לפרופ' קופליק תואר ראשון ושני במדעי המחשב ותואר שלישי במערכות מידע מאוניברסיטת בן גוריון. מאז שהגיע לאוניברסיטת חיפה בשנת 2004, מחקרו התמקד במחשוב מקיף - תמיכה ממוחשבת ביחידים ובקבוצות בכל מקום, וליתר דיוק, בבעיות הקשורות למעקב אחר משתמשים בסביבות חכמות, בניית מודל אישי (וקבוצתי) בסביבות אלה ומתן שירותים מותאמים אישית ותלויי הקשר למשתמשים  המבוססים על המודלים שלהם. במהלך השנים, המחקר התמקד בתמיכה במשתמשים באתרי מורשת תרבותיות. במסגרת מחקר זה פותחה  "מעבדה חיה" מערכת מדריך למבקר במוזיאון פותחה עבור מוזיאון הכט, הממוקם באוניברסיטת חיפה. המערכת הייתה זמינה למבקרים על בסיס יומי במשך למעלה משלוש שנים ושימשה (וממשיכה לשמש) גם כמתקן ניסוי עבור ניסויים לבחינת התועלת של טכנולוגיות חדישות לשם שיפור חוויית הביקור במוזיאון. בשנים האחרונות, בין יתר נושאי מחקרו, עוסק פרופ' קופליק בבחינת האפשרות לשלב טכנולוגיות מידע חדשניות במחקרים במדעי הרוח, בין היתר שימוש בטכניקות של כריית טקסט לזיהוי סגנון כתיבה אישי של משוררים וכן זיהוי מאפיינים של סגנונות כתיבה שונים.

פרופ' צבי קופליק